ایمان و کنترل غرایز
همان گونه که در ساختمان جسم انسان عضوی بیهوده و بی مصرف آفریده نشده است ، در ساختمان روح و روان او نیز، غرایز و امیال بر اساس حکمتی آفریده شده اند و دارای نقش حیاتی هستند.
اگر این غرایز به گونه صحیح هدایت و رهبری شوند و تحت کنترل دقیق قرار گیرند، بشر به مقامی بالاتر از فرشتگان می رسد و اگر آزاد گذاشته شوند و از کنترل خارج گردند، تبعات بسیار خطرناکی به دنبال خواهند داشت ، خاصه غریزه شهوت و تمایلات جنسی به ویژه در دوره جوانی - که دوران اوج آن است - اگر در مسیر صحیح و هدایت شده قرار نگیرد، آن جا بشر سقوط می کند که به فرموده امیر مؤ منان (علیه السلام ) از حیوانات نیز پست تر می شود.
اکنون جای این سوال است که آنچه می تواند این غرایز سرکش را مهار کند چیست ؟ در ابتدا برای هدایت غرایز سه عنصر قابل تصور است :
1. علم و دانش ، 2. عقل ، 3. ایمان .
علم و اخلاق
سقراط و ارسطو، دو دانشمند معروف یونان باستان ، معتقدند که هدایت غرایز بشری در سایه علم و دانش صورت می پذیرد و بشر در سایه علم و دانش به خوبی ها روی می آورد و از بدی ها اجتناب می کند و طبعا به فضایل اخلاقی گرایش پیدا می کند و از رذایل دوری می جوید و نتیجه این مکتب این است که پایه های اخلاق را تنها علم و دانش تشکیل می دهد و شعار آنان ، ((اخلاق در سایه علم )) بود.
بی شک ، علم و دانش در بهبود اخلاق اثرگذار است و از افزایش بعضی جرایم جلوگیری می کند، ولی آیا به طور کامل چنین نقشی را ایفا می کند، آن هم برای همیشه و در همه افراد؟
هرگز نمی توان پذیرفت که علم و دانش ، نقشی کامل و قطعی در مهار غرایز سرکش ایفا می کند، آیا به راستی پذیرفتنی است که در جامعه ، نیکان و افراد بافضیلت کسانی هستند که فقط تحصیلات دبیرستانی و دانشگاهی را طی کرده اند و در مقابل افراد بد اجتماع کسانی هستند که بهره ای از دانش نبرده اند؟
قطعا مشاهدات امروز جامعه این تلقی را رد می کند، زیرا، گسترش و افزایش فساد به صورت های گوناگون در میان افراد درس خوانده قابل انکار نیست ، بلکه آمارهای منتشره در جراید جهان گویای این موضوع است ، همان گونه که مشاهدات گویاست چه بسا افراد محروم از تحصیلات علمی و دانش روز، از کمالات والای اخلاقی برخوردارند و از بسیاری جرایم و زشتی ها اجتناب دارند.
به عنوان نمونه افرادی را می شناسیم که زیان های نوشابه های الکلی و روابط نامشروع جنسی را بسیار مستدل و مبرهن می دانند، لیکن در میدان عمل سخت در آلودگی به سر می برند و معلومات ناشی از درس و کلاس نتوانسته است آنها را از دست تمایلات سرکش درونی نجات بخشد، چنان که جهان بر اثر جاه طلبی گروهی از درس خوانده ها، بارها به خاک و خون کشیده شده و میلیون ها انسان در جنگ های بین المللی اول و دوم تباه و نابود شدند، پس عامل اول - که علم و دانش باشد - در هدایت صحیح و کنترل غرایز بشری نمی تواند نقش کاملی ایفا کند.
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » صفیر کبیر ( شنبه 89/1/21 :: ساعت 5:12 عصر )
.::مرجع کد آهنگ::.
.::دریافت کد موزیک::.